Wist je dat arbo artsen niet altijd bevoegd zijn om te oordelen over arbeidsongeschiktheid van werknemers? Hoe zit het met jouw arbo arts?
Alleen gespecialiseerde artsen, bedrijfsartsen genoemd, mogen oordelen over de vraag of een werknemer arbeidsongeschikt is. Er is helaas een tekort aan echte bedrijfsartsen. https://www.trouw.nl/nieuws/de-bedrijfsarts-is-steeds-vaker-een-niet-gespecialiseerde-basisarts-en-dat-gaat-niet-altijd-goed~b241e258/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F Daarom maken werkgevers en arbodiensten regelmatig gebruik van arbo artsen in plaats van echte bedrijfsartsen. Deze arbo artsen doen alsof ze bevoegd zijn om te oordelen over de arbeidsmogelijkheden van een zieke werknemer en ondertekenen hun verslagen soms zelfs als bedrijfsarts. In de Wet BIG is bepaald dat het recht om een specialistentitel te voeren voorbehouden is aan degenen die zijn ingeschreven in het betreffende erkende specialistenregister. (artikel 17 lid 2 Wet BIG) Klik hier voor een uitspraak van het Centraal Tuchtcollege waarbij de arts meerdere malen de titel bedrijfsarts heeft gebruikt, terwijl hij daartoe niet bevoegd was. Dit is onzorgvuldig en tuchtrechtelijk verwijtbaar.
Mag dit?
Nee, dit mag niet en dit hoef je als werknemer beslist niet te accepteren. In de wet art 14 lid 1 sub b Arbowet:
In aanvulling op artikel 13 laat de werkgever zich bij de volgende taken bijstaan door een of meer deskundige personen ten behoeve van wie overeenkomstig artikel 20 een certificaat is afgegeven of die als bedrijfsarts is ingeschreven in een erkend specialistenregister als bedoeld in artikel 14 van de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg:
a. het toetsen van de risico-inventarisatie en -evaluatie, bedoeld in artikel 5, en daarover adviseren;
b. de bijstand bij de begeleiding van werknemers die door ziekte niet in staat zijn hun arbeid te verrichten, met inbegrip van de bijstand bij de uitvoering van bij of krachtens artikel 25, eerste, tweede, derde, vierde en zevende lid van de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen, dan wel bij of krachtens artikel 71a, eerste, tweede, derde, vierde en zevende lid, van de Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering gestelde regels;
c. het uitvoeren van:
1°. het arbeidsgezondheidskundig onderzoek, bedoeld in artikel 18;
2°. de aanstellingskeuring, indien de werkgever deze laat verrichten.
is bepaald dat de werkgever verplicht is om een bedrijfsarts, oftewel een specialist, in te schakelen. Je kunt dan ook eisen dat de werkgever een ‘echte’ bedrijfsarts inschakelt.
Maar hoe kom je erachter met wat voor soort arts je te maken hebt? Dit valt gelukkig eenvoudig te controleren. In het BIG register staan alle in Nederland werkzame artsen geregistreerd en ook wordt vermeld welke specialismen een arts heeft. In de Wet BIG is bepaald dat het recht om een specialistentitel te voeren voorbehouden is aan degenen die zijn ingeschreven in het betreffende erkende specialistenregister. artikel 17 lid 2 Wet BIG, https://wetten.overheid.nl/BWBR0006251/2019-04-02 Het specialisme van een bedrijfsarts is ‘arbeid en gezondheid – bedrijfsgeneeskunde’. Als dit specialisme niet vermeld staat bij jouw arts, is hij/zij dus geen bedrijfsarts en niet bevoegd om te oordelen over jouw ziekte in relatie tot je werk oftewel over de vraag of je arbeidsongeschikt bent.
Geen bedrijfsarts; hoe verder?
Als duidelijk is dat de arbo arts die door je werkgever is ingeschakeld geen bedrijfsarts is, rijst de vraag; wat nu? Mijn advies is om dit eerst bij je werkgever te melden. Doe dit schriftelijk. Vraag hem om alsnog een echte bedrijfsarts in te schakelen en geef ook aan dat je het advies van de huidige arbo arts niet accepteert nu deze niet bevoegd is. Het komt helaas voor dat een werkgever weigert een andere arts in te schakelen. In dat geval kun je een klacht indienen bij de arbodienst. Hierbij moet je het klachtenprotocol van de arbodienst volgen. Arbodiensten zijn verplicht een dergelijk protocol te hebben en over het algemeen zijn deze klachtprotocollen goed te vinden op hun website. Artikel 14 lid 2 sub h Arbowet
Als de arbo arts of de de arbodienst geen oplossing biedt, is de volgende stap om je klacht door te sturen naar de Geschillencommissie Arbodiensten. Klik hier voor de klachtregeling. Artikel 14 lid 2 sub h Arbowet . https://wetten.overheid.nl/BWBR0010346/2020-01-01/#Hoofdstuk3_Paragraaf_3_Artikel14 Hiervoor is wel vereist dat je het eerst via de interne klachtenprocedure van de arbodienst hebt geprobeerd. Heb je dit nog niet gedaan, dan wordt je klacht niet in behandeling genomen door de Geschillencommissie.
Overigens wordt alleen gekeken naar de bevoegdheid van de arbo arts. Klachten over het medisch oordeel van een bedrijfsarts worden niet in behandeling genomen. Daar zijn weer andere mogelijkheden voor. Zie hiervoor onze blog ‘Oneens met de arbo arts; wat nu?’.
Landelijk Meldpunt Zorg en de Medische Tuchtrechter
Naast de hiervoor beschreven mogelijkheden zijn er nog twee andere opties. Deze opties staan los van de hiervoor beschreven stappen die je kunt zetten en je kunt ze dus ook gelijktijdig met een klacht bij de arbodienst of Geschillencommissie inzetten.
In de eerste plaats kun je de arbo arts ook melden bij het Landelijk Meldpunt Zorg. Deze instantie is onderdeel van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Zij kunnen een klacht eventueel doorspelen aan een inspecteur voor de gezondheidszorg waarna aan de arts een maatregel kan worden opgelegd. Het Landelijk Meldpunt Zorg is echter niet verplicht om je klacht door te zetten naar de Inspectie en zij doen dit eigenlijk alleen bij ernstige overtredingen die een gevaar voor de gezondheid opleveren. Deze route is dan ook niet snel de beste optie.
De tweede optie is om je te wenden tot het (Regionaal) Medisch Tuchtcollege. Wanneer je niet tevreden bent over het handelen van een zorgverlener, kun je een klacht indienen bij dit Tuchtcollege. Daarmee start je dus een gerechtelijke procedure. Het Tuchtcollege kan aan de arts de volgende sancties opleggen:
- een waarschuwing
- een berisping (eigenlijk een ernstige waarschuwing)
- een geldboete (van maximaal 4.500 euro)
- een tijdelijk of permanent verbod om zijn beroep nog uit te oefenen
Van deze route gaat waarschijnlijk de meest afschrikwekkende werking uit gezien deze sancties en het feit dat het een echte rechterlijke procedure betreft. Het Medisch Tuchtcollege kan overigens enkel een sanctie aan de arts opleggen, het kan geen schadevergoeding aan de klager (in dit geval de werknemer) toekennen. Hiervoor zul je je tot de burgerlijk rechter moeten wenden.
Conclusie
Ben je arbeidsongeschikt check dan of je te maken hebt met een echte bedrijfsarts. Is dit niet het geval èn ben je het oneens met het advies van de arbo arts, dan heb je meerdere opties om hier iets tegen te ondernemen. Stilzitten is in ieder geval niet de meest verstandige optie. Hieronder vind je het stappenplan. Bij iedere stap helpen we je graag. Neem gerust contact met ons op.