Bij een ontslag met wederzijds goedvinden worden er afspraken gemaakt over de beëindigingen van de arbeidsovereenkomst tussen werkgever en werknemer. Deze afspraken worden vastgelegd in een zogenaamde vaststellingsovereenkomst ook wel VSO genoemd.

Bij een ontslag middels een VSO wordt er ook vaak gesproken over de transitievergoeding. Een transitievergoeding is een vergoeding voor medewerkers die worden ontslagen.

Vele denken dat een transitievergoeding een vergoeding is waar je als werknemer recht op hebt. In bepaalde gevallen is dat ook zo. Een werknemer heeft recht op een transitievergoeding als de werknemer in loondienst werkt en werkgever de arbeidsovereenkomst beëindigd. Denk hierbij aan:

  • Opzegging van de arbeidsovereenkomst door werkgever na toestemming van het UWV;
  • Ontbinding van de arbeidsovereenkomst door de rechter;
  • Het niet verlengen van een tijdelijk contract.

Bij beëindiging van een arbeidsovereenkomst door een vaststellingsovereenkomst met wederzijds goedvinden is een transitievergoeding niet verplicht. Het is geen recht.

Wel kunnen werkgever en werknemer zelf afspraken maken over de eventuele ontslagvergoeding en de hoogte daarvan. De vergoeding kan dus net zo hoog zijn als de transitievergoeding, maar kan ook lager of hoger zijn.

Hoe hoog of laag de vergoeding wordt, hangt ook af van de onderhandelingspositie van partijen.

Bij vragen neem gerust contact met ons op.